top of page

Kizomba / Urban Kiz

Bijgewerkt op: 25 sep. 2023


Huh? Wat is kizomba? Dat was/is vaak de vraag die gesteld werd/wordt. Nu is de dans de laatste paar jaar enorm gegroeid aan populariteit in Nederland dus steeds meer mensen kennen het. Mocht je er nog niet bekend mee zijn dan zal ik je de uitleg besparen maar hier https://www.ucandance.nl/kizomba almere vind je de info. Mijn verhaal zal gaan over de misverstanden van de dans en wat er juist zo mooi aan kizomba/urban kiz is.


Allereerst het verschil tussen kizomba en urban kiz. Beide komen uit dezelfde “familie”. Zie het als Dominican bachata vs. Sensual Bachata, of Cuban salsa vs. LA Salsa. Zodra je de muzieksoort hoort van één van deze danssoorten dan weet je welke danssoort en variant daarin je dient te dansen. Zo zal Dominican bachata dansen op sensual bachata muziek in principe wel KUNNEN maar of het ook echt PAST is een tweede. Zo ook het verschil in muziek maar OOK in de danstechnieken van kizomba vs urban kiz. Daarbij is het je eigen zoektocht die zal bepalen welke van de twee beter bij je past. Luister online naar de 2 verschillende muzieksoorten en bekijk op youtube hoe de dansen eruit zien om te kijken wat jou daarbij aanspreekt. Zo is de connectie (bovenlichamen) bij kizomba meer aanwezig dan bij urban kiz.


Daar begint misverstand 1 al direct. Bij deze dans is er connectie….. connectie van BOVENLICHAAM. Dans je met iemand die constant tegen je “aan loopt te schuren” onder de gordel? Ja, dan kan het zijn dat je danst met iemand die de techniek niet kent, OF erger, iemand die verkeerde bedoelingen heeft. Wees vriendelijk maar duidelijk dat je daar niet van gediend bent. Stopt de persoon niet met schuren, dank hem/haar en loop dan de dansvloer af. Elke dans heeft ook een paar rotte appels rondlopen. Maar het idee dat kizomba/urban kiz alleen maar “tegen elkaar aan schuren” is, is een groot misverstand.


“Oh kizomba/urban kiz is GEWOON lopen. Hoe moeilijk kan dat zijn”. Een ander groot misverstand is dat de dans onderschat wordt. Klopt, het is “net als lopen” als in dat je gewichtsverplaatsing van links naar rechts hebt, en van rechts dan weer naar links. Maar vergis je niet, er komt namelijk aardig wat techniek bij kijken om de KOPPELSDANS succesvol te maken. Ja, koppelsdans ja. Vaak wordt namelijk vergeten dat er twee mensen met elkaar dansen. En niet één persoon die de tweede persoon over de dansvloer sleurt (lol). Daarbij is de basis goed aanleren EN beheersen essentieel. Dit is letterlijk de basis voor je verdere ontwikkeling in de dans. Hierbij leer je te “communiceren” met je lichaam zodat je danspartner je “hoort” en dezelfde kant op danst. Hierbij ontstaat dan een danskoppel die samen dansen i.p.v. geduw en getrek. Technieken als tijdig, duidelijk maar ook zacht leiden, maar ook musicality komen in de lessen aan bod. Het doel is te groeien om dansers te worden die aanvankelijk pasjes doen, naar dansers die samen OP de muziek dansen.


Dan komen we direct op de aspecten wat mij persoonlijk aantrekt in de dans. De combinatie van muziek binnen de kizomba/urban kiz, tezamen met de dans zelf EN de connectie die je maakt met je partner. En nee, met connectie wordt niks seksueels bedoeld. Het is een gevoel van “klik” als de 3 hierboven genoemde dingen samen komen. Als beide danspartners de muziek voelen, connectie kunnen maken (denk daarbij aan synchroon in ademhaling, goede danshouding, gelijksoortige musicality, etc.) dan zal de dans aanvoelen als of je in een bubbel zit en over de dansvloer heen zweeft. Klinkt wellicht wat zweverig?? En ik geef toe dat als beginner jouw focus eerst op pasjes en technieken leren ligt. Maar vanaf improvers/intermediate focussen wij al op connectie maken en OP muziek dansen. Je zult dan zelf gaan ervaren hoe het is om in die bubbel te dansen en als danskoppel over de vloer te zweven. Jouw dans zal letterlijk naar een hoger niveau getrokken worden.


Mijn passie is Urban kiz/Kizomba en de blog laat hopelijk een kant zien die ik mooi vind aan de dans. Niet elke dans is voor een ieder. Zoveel mensen, zoveel smaken zeggen we maar. Maar de kern van het verhaal is dat ongeacht welke danssoort je ook kiest (salsa, bachata, kizomba, zouk, line dance, latin solo etc.) het JOUW keuze moet zijn. Verdiep je vervolgens in de dans en ga lessen. Laat vervolgens andere mensen jou nooit afkeren van de danssoort die jij leuk vindt door hun gedrag (rotte appels heb je overal. Op werk, school, sport en dus ook met dansen). Kom voor jezelf op indien nodig, maar blijf doen wat jou blij maakt. En dansen is DE manier om blij te worden! Even een paar uur je zorgen buiten de deur laten en in een andere wereld stappen. Samen met je dansgenoten in de “bubbel” geraken, lachen, genieten en een drankje doen. Enjoy dancing & respect eachother!!!


220 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page