Kizomba in Almere

Kizomba is een dans die is ontstaan in de jaren tachtig, maar de muziek ontstond mogelijk al in de jaren zeventig, in Angola. Inmiddels zijn er in de kizomba een aantal sub stijlen ontstaan waarvan de kizomba urban, ook wel urban kiz genoemd de meest bekende is.

Voordat we verder ingaan op de kizomba is het belangrijk dat je bij het leren geniet van elke dansstijl, deze oefent, ervan geniet en daarbij, na verloop van tijd, zul je je eigen stijl vormen en deze op je eigen manier beleven. Wel raden wij je aan om altijd te leren dansen met professionals. Je leert dan niet alleen sneller, maar ook de technieken die erachter liggen, wat de dans veel plezieriger maakt.

De dans van de kizomba is ontstaan in de jaren tachtig toen Angolezen de nieuwe, langzamere muziekstijl begonnen te dansen met de semba-technieken.

In de afgelopen jaren is de kizomba muziek sterk geëvolueerd en is er een enorme wildgroei van producers en artiesten geweest. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een diversiteit is ontstaan van muziekstijlen en daardoor ook een diversiteit in de dans. De urban kiz dansmuziek is te herkennen aan de meer elektronische fusie van kizomba. Hierdoor kunnen de ritmische componenten verloren gaan waardoor het praktisch onmogelijk is om de kizomba te blijven dansen, omdat kizomba soepele overgangen heeft en een continuïteit in bewegingen die urban kiz niet nodig heeft.

De verschillen tussen kizomba en urban kiz tijdens het dansen;

  • De nabijheid van de torso's tijdens het dansen.

In de kizomba is het een knuffel met contact van de torso's en de heup.

In de urban kiz is er sprake van een frame.​

  • Het leiden van de dame

In de kizomba wordt de dame geleid met de romp, heup en benen.

In de urban kiz wordt het voornamelijk met de armen geleid.​

  • De bewegingen in de dans

Het patroon in de kizomba is cirkelvormig, terwijl het in de urban kiz een lineair patroon is.​

  • De dansbeweging

De dansbeweging in de kizomba is soepel en harmonieus.

In de urban kiz zijn er frequente stops, koersveranderingen en acrobatiek.

  • Het voetenwerk

Bij de kizomba is het gewicht van de voeten naar de grond toe, die de hele voetzool ondersteunt.

In de urban kiz wordt er meer gedanst op de bal van de voet.​

  • Vloeiender versus scherpere bewegingstypen

Bij de kizomba is er een langzame ritmische basis die met weinig schokken op de dame wordt overgedragen.

In de urban kiz zijn er lange pauzes en snelle ritmewisselingen en het voortdurend gebruik van contrapuntstappen.​

  • Dansgevoel

Het algemene gevoel voor de heer in de kizomba is robuust, eenvoudig, soepel en met veranderingen in het ritme. Het is heel gemakkelijk voor de dame om op deze manier te dansen, omdat de leiding duidelijk en niet erg complex is.

In Urban Kiz is de sensatie voor de heer er een van expressieve en creatieve vrijheid, met een verfijnde en technisch uitgewerkte leiding, terwijl de dame een stijve houding moet hebben en zich ook moet richten op vrije lichamelijke expressie.

  • Lichaamshouding

De lichaamshouding in de kizomba is ontspannen en heeft een smaakvolle expressie van de typische bewegingen.

In de Urban Kiz is de houding recht, stijf en iets strakker. Het is noodzakelijk dat de vrouw weinig gescheiden is (stijf als een plank) om begeleiding door de armen en zeer snelle ritmeveranderingen mogelijk te maken.

  • De acrobatiek

In de kizomba zijn de trucs of acrobatiek zeer beperkt, terwijl we in de Urban Kiz op zoek zijn naar onevenwichtigheden, remmen en zeer spectaculaire versnellingen.