top of page

Wat zijn dansschoenen en heb je ze echt nodig?

Bijgewerkt op: 5 okt. 2023


Grote kans dat je tijdens jouw eerste danslessen gewone straatschoenen droeg. Je bent niet de enige. Het is ook heel logisch. Wanneer je begint aan een nieuwe sport of hobby, wil je eerst zeker weten of het iets voor je is. Naar mate de shines en figuren steeds ingewikkelder worden en het tempo wordt opgevoerd, heb je waarschijnlijk gemerkt dat je voeten het niet altijd kunnen bijbenen. Grote kans dat dit door je schoenen komt! Straatschoenen zijn erop gericht om je voeten te beschermen en niet zozeer om je beweeglijkheid te bevorderen. In dit artikel geeft U Can Dance antwoord op twee belangrijke vragen over dansschoenen. Wat zijn dansschoenen? En heb je ze echt nodig?


Dansschoenen zijn voornamelijk te herkennen aan de zool. In tegenstelling tot straatschoenen die vooral rubberen of leren zolen hebben, beschikken dansschoenen over suède schoenzolen. Het suède maakt het uitvoeren van draaien makkelijker en geeft je tegelijkertijd grip op de gladde dansvloer. Naast de speciale zool, hebben de meeste dames en heren dansschoenen een hak. Door de hak steun je automatisch meer op de bal van je voet, waardoor je lichtvoetig beweegt. Net als je dagelijkse schoenen zijn dansschoenen in verschillende varianten te krijgen. We vroegen danswinkel.nl naar de verschillende type dansschoenen.


Type dansschoenen

Stas Ivakha namens danswinkel: "Naast de klassieke dansschoenen voor mannen en de hakken, in verschillende hoogtes, voor dames met suède zolen, bestaan er ook speciale danssneakers. Deze salsasneakers hebben een flexibele rubberen gespleten zool. Hiermee kan ook buiten gedanst worden. Ideaal voor bijvoorbeeld ruwere dansvloeren of wanneer je, zoals op dansfestivals, naar buiten moet om van zaal te wisselen. Een groot voordeel van salsasneakers is dat ze zijn voorzien van spin-points onder de zolen. Deze draaipunten ondersteunen jouw draaibewegingen."


Eigenschappen dansschoenen

Dansschoenen zijn een stuk lichter en flexibeler dan de schoenen die je draagt als je naar de kroeg gaat, waardoor ze goed meebewegen met je voeten tijdens het dansen. Omdat de schoenen zo licht zijn, merk je ook dat het makkelijker is om je voeten te verplaatsen. Het dansen gaat soepeler, waardoor je meer kunt genieten tijdens het dansen.


Voorkomen van blessures

Er zijn reguliere schoenen waar je best redelijk op kunt dansen, maar wanneer je ze met regelmaat gebruikt om te dansen, zul je merken dat ze hier niet voor zijn gemaakt. Niet alleen ervaren je schoenen een hoge belasting, waardoor de zolen sneller slijten, ook jouw lichaam wordt zwaarder belast. Door het extra gewicht en de extreem stroeve of juist gladde zolen, wordt het dansen extra zwaar. Rubberen zolen zorgen voor veel grip, maar blokkeren je bewegingen tijdens het draaien. Je enkels, knieën en heupen zetten de draai in, maar je voeten gaan niet mee. Hierdoor loop je makkelijk blessures op. De leren of houten zolen die je ook regelmatig tegenkomt bij buitenschoenen zijn juist weer extreem glad. Je draait er wellicht makkelijk op, maar het is extra moeilijk om je balans te houden. "De suède zool van dansschoenen waar we het eerder al over hadden, zorgt ervoor dat het draaien makkelijker wordt en zorgt er tegelijkertijd voor dat je niet uitglijdt. Dit neemt de druk op je knieën en enkels weg, waardoor blessures en overbelasting worden voorkomen," aldus Ivakha.

Beter dansen

"Verwacht vooruitgang in jouw danstechniek nadat je je gewone schoenen hebt ingeruild voor echte salsaschoenen. Natuurlijk zorgen je dansschoenen er niet voor dat je ineens de sterren van de hemel gaat dansen. Maar het uitvoeren van de technieken zal je een stuk makkelijker afgaan. Dit komt onder andere doordat je gewicht beter over de schoen wordt verdeeld, waardoor je ervaart dat het makkelijker is om je balans te bewaren. Een essentieel onderdeel van het dansen," vertelt Stas, van Danswinkel.


Wel of niet dansschoenen kopen

De beslissing of je dansschoenen koopt of niet, hangt grotendeels af van hoe vaak je gaat dansen, en vooral hoe serieus je bent. Is dansen een sport die je op lange termijn wilt blijven doen? Vind je het belangrijk om jouw lichaam in goede conditie te houden? Dan raden wij je zeker aan om te investeren in kwalitatief goede dansschoenen. 


De pasvorm van dansschoenen is anders dan je reguliere schoenen en de maatvoering kan flink afwijken per merk. We raden je daarom aan om naar een gespecialiseerde danswinkel te gaan om verschillende schoenen te passen. Zo kun je ervaren welke schoenen het fijnste zitten en dansen.


Salsaschoenen met korting aanschaffen

Als cursist van U Can Dance krijg je 10% korting op de collectie van dansschoenen. Wil jij je verder laten informeren over dansschoenen en wil je het verschil zelf eens ervaren? Ga dan gerust langs in een van hun filialen bij jou in de buurt.679 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page