top of page

Omgangsvormen op de dansvloer

Bijgewerkt op: 5 okt. 2023

Zodra je met dansen begint, raak je al vrij snel besmet met het dansvirus en laat je geen kans aan je voorbijgaan om een dansje te wagen. Dit kan tijdens de danslessen, maar nog leuker is het om je geleerde technieken en figuren in het wild uit te proberen op een vrije dansavond. Of op een van de vele dansfeesten. Het leuke van deze gelegenheden is dat je met meerdere en ook onbekende partners kunt dansen. In dit artikel vertellen we je hoe je iemand ten dans vraagt. En gaan we in op hoe je omgaat met jouw danspartner naast en op de dansvloer.


Uitnodigen

In veel gevallen vraagt de heer een dame ten dans, ook in 2020 houden vrouwen van een galante man. Maar als je als dame een heer ziet waar je graag mee wilt dansen, schroom dan niet om op hem af te stappen. Ongeacht wie de ander ten dans vraagt, loop netjes naar hem/haar toe en stel je voor. Het klinkt misschien kinderachtig, maar het gebeurt vaker niet dan wel. Gek eigenlijk, want een goede eerste indruk is goudwaard, toch? Vraag vervolgens of hij/zij met je wil dansen.


Dans aannemen of weigeren

Wanneer iemand je ten dans vraagt weiger je in principe niet. Behalve als je een bepaalde dans niet beheerst, of deze dans al aan iemand anders hebt beloofd. Handel hier ook naar. Wanneer je aangeeft een dans niet te beheersen en je gaat de dans wel met een ander (later op de avond) aan, komt dit heel onbeleefd over. Heb je deze dans aan een ander beloofd, stel dan voor om de volgende dans samen te doen. Dat is wel zo gepast.


Een dans weigeren kan een nare ervaring zijn voor iemand. Veel mensen ervaren het als spannend om iemand ten dans te vragen. Zeker als hij/zij net begonnen is met dansen. Wanneer hun uitnodiging wordt geweigerd, nadat ze alle moed bij elkaar hebben geraapt om de vraag überhaupt te stellen, wordt de drempel om weer iemand te vragen alleen maar groter. En onthoud… we zijn allemaal beginners geweest en zijn alleen maar beter geworden door meters te maken. Geef een ander ook die kans!


Kom je te dansen met iemand die beneden jouw niveau danst? Pas je dan aan. Zou je dat zelf ook niet fijn vinden?


Op weg naar de dansvloer

Nadat je iemand ten dans hebt gevraagd, begeleid je hem/haar naar de dansvloer. Loop hierbij de al dansende paren niet in de weg. Zoek vanaf de zijkant alvast een geschikt plekje op de dansvloer.


De dans beëindigen

Is het nummer afgelopen, loop dan niet direct de dansvloer af. Misschien wil je partner nog een dans met je doen. Besluiten jullie om het bij deze ene dans te laten, dan is het aan de leider om de danspartner weer netjes terug te begeleiden naar de kant. En het allerbelangrijkste: Bedank je partner voor de dans!

Vind je het spannend om vreemden ten dans te vragen? Ben je nog niet zo zeker over jouw dansniveau? En durf je daardoor (nog) niet naar dansfeesten? Overweeg dan eens om danslessen te gaan volgen bij een dansschool. Tijdens de danslessen verbeter jij je technieken en leer je meer figuren. Ook leer je nieuwe mensen kennen waarmee je kan oefenen op de vrij dansavonden van de dansschool. En je kunt samen naar een dansfeest gaan waardoor de drempel om daarheen te gaan een stuk lager is.

Benieuwd hoe de danslessen bij onze dansschool zijn? Volg eens een proefles128 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page