top of page

Docenten opleiding Latin (Bachata/Salsa)

Bijgewerkt op: 25 sep. 2023


Als klein jongetje, alhoewel ik met een lengte van 1,65 misschien beter kan zeggen als jong jongetje 😊, ging ik samen met mijn vader en zussen al mee naar latin feestjes. Mijn vader had de liefde voor latin dans uitgevonden, LA Salsa. Dan was mijn vader altijd de gene die als eerst de dansvloer opging en als je in de buurt was dan kon je er op rekenen dat je daarin meegenomen werd!


Op deze momenten ervaarde ik al de openheid en saamhorigheid die tijdens dit soort feestjes heerste. Iedereen lekker aan het dansen, oefenen, lachen, plezier aan het maken en met elkaar! Door mijn vader zijn passie raakte mijn oren al vroeg blootgesteld aan de muziekstijl. Naarmate de jaren verstreken en ik opgroeide in een maatschappij met school, presteren, werk, sociale druk, woningmarkt, relatie, kinderen en noem al deze aspecten van het huidige leven maar op ben ik nooit meer zo in contact geweest met deze dans. Later heb ik nog eens een cursus Salsa gedaan maar ook dat hield na een cursus op in verband met de drukte die ik ervaarde en geen ruimte om dit te blijven doen.


3 jaar geleden ben ik de wel besproken zoektocht naar mijzelf gestart. Wie ben ik, wat wil ik, wie wil ik zijn, hoe wil ik zijn en hoe wil ik in het leven staan. Toevallig kwam er vanuit mijn werk ook een mogelijkheid om een opleiding/cursus te volgen voor eigen ontwikkeling. De eerste jaren had ik geen idee wat ik zou willen doen en ben ik hier ook niet mee bezig geweest. Het laatste jaar ontstond er meer ruimte voor dit soort vraagstukken. Ik ben blij met mijn werk, mijn vrienden, mijn kinderen, familie en met wie ik ben als persoon. Tijd om wat meer ruimte te maken om er ook van te genieten, stil te staan bij de mooie aspecten die het leven biedt en jezelf gunnen om dit leven ook te leven!

Hier ontstond de gedachte om weer te gaan dansen! Ik hou van muziek, van dans, van gezelligheid maar ook van leren, ergens in ontwikkelen en beter worden. Omdat ik via het werk een opleiding/cursus kon doen ben ik opzoek gegaan naar een dansschool waar ik Salsa en Bachata zou kunnen leren in een cursus. Uiteindelijk ben ik in contact gekomen met U Can Dance. En wat ben ik daar blij mee! Ik werd vrijwel direct uitgenodigd om eens te komen praten over mijn wensen en de mogelijkheden.


Toen ik mijn verhaal vertelde kwamen Samantha en Yvonne met het voorstel van de docentenopleiding. Docentenopleiding?! Maar ik wil graag leren dansen en ik heb nauwelijks tot geen ervaring! Dat is geen probleem, alles wordt rustig opgebouwd en dan rol je er vanzelf steeds meer in. Oke, dat is niet wat ik had verwacht… maar he als je goed wil leren dansen wat kan je dan beter doen dan het je zo eigen maken dat je er les in kan geven?! Dus na de details van de opleiding door te hebben gesproken besloten om deze uitdaging aan te gaan!


Inmiddels ben ik, een kleine 4 maanden geleden, ook echt begonnen! En het is het beste wat ik in tijden voor mijzelf heb gedaan! De sfeer op de dansschool is uniek. Het is een hechte groep mensen met allemaal een gedeelde passie en stuk voor stuk fijne personen. Iedereen is bereid elkaar te helpen en voelt de verbinding met de dansschool en de mensen die deze dansschool vormgeven. In het begin was ik wel onzeker, als man alleen op les te verschijnen waarvan ik hooguit de basis passen nog kende, maar dit was bij de eerste les al weggenomen. Met open armen werd ik ontvangen (letterlijk, want op de dansschool begroeten wij elkaar graag met een knuffel 😊). Er wordt heel bewust les gegeven, met oog voor detail en voor het niveau van iedereen. Iedereen krijgt de aandacht die hij zij behoeft en dat terwijl er geleerd, gelachen, gedanst en genoten wordt! Inmiddels ben ik 3 dagen van de week minimaal 3 uur per dag op de dansschool te vinden en ben ik vooralsnog bezig om mijn eigen niveau beetje bij beetje op te schroeven. Al ben ik net begonnen, door de vrijheid, openheid, toegankelijkheid en de sfeer rondom deze dansstijl ben ik al naar een aantal feestjes geweest! Dan zal je mij nog niet zoals mijn vader als eerst de dansvloer op zien gaan en de eerste beste partner de (dans)hand vragen maar het is al geweldig om al die mensen te zien stralen en daarvan mee te genieten!


Ik besef mij dat ik al aardig wat woorden geschreven heb maar voornamelijk over een stukje achtergrond en hoe iets tot stand is gekomen terwijl het kopje luidt Docentenopleiding. Maar de Docentenopleiding zou ik niet op deze manier ervaren als al deze genoemde aspecten hier niet aan vooraf gingen. Maar laten we eens kijken naar wat er komt kijken bij de docentenopleiding.


De docentenopleiding is opgebouwd in periodes. Elke periode duurt 8 weken. In deze 8 weken komen verscheidenen onderwerpen aan bod. Je hebt een deel theorie en een deel praktijk. Alle onderwerpen worden getoetst door de praktijkbegeleiders Samantha en Yvonne. Het is een zelfstandige opleiding waarin je ook zelf verantwoordelijk bent voor jou proces. Wanneer plan je jou toetsen in, wanneer doe je een praktijkopdracht, alles in overleg maar in je eigen tempo. Omdat de opleiding in perioden is verdeeld wordt er na elke periode een tussentijds gesprek gehouden om te zien hoe je ervoor staat, waar de behoefte ligt en hoe je het beste ondersteund kan worden. Naarmate je vordert in jouw opleiding ga je meer opdrachten voor de klas doen. Zo begin je bijvoorbeeld met de warming-up. Tijdens je eigen lessen kijk en doe je mee hoe de docenten de warming-up geven en vervolgens ga je zelf oefenen. Hier heb je de ruimte om vragen te stellen of bepaalde elementen voor te doen en feedback over te krijgen.

In totaal wordt de opleiding tot dansdocent bij U Can Dance aangeboden in anderhalf jaar. Doe je zoals ik twee dans soorten tegelijk dan kom je totaal op tweeënhalf jaar. Dansdocent is een veelzijdig vak.


In een Dansschool werk je nauw samen met een team, je hebt een relatie die je aangaat met de cursisten en met je teamgenoten. Deze relatie is enorm belangrijk binnen het dansen. Het moet een vertrouwde omgeving zijn waarbij mensen zich vrij voelen en zich in een veilige leeromgeving begeven. Hierin speel je een grote rol. Mensen komen om een passie te beoefenen en te leren, ze zijn gemotiveerd en leergierig maar net als binnen alle beroepen waarbij les wordt gegeven heb je te maken met unieke personen die allemaal een eigen leerbehoefte en leerstijl hebben. Om hier effectief mee om te gaan zal je niet alleen je dans skills op orde moeten hebben maar ook sociaal en communicatief het een en ander moeten weten. Daarnaast zal je weet moeten hebben van didaktiek. Bij U Can Dance hoef je niet bang te zijn of dit je lukt of niet. Door de manier waarop de opleiding is opgebouwd en de manier waarop er met elkaar wordt omgegaan worden deze aspecten als van nature erin verweven. Uiteraard moet het wel ergens in je zitten dat je het leuk vind om met mensen te werken, mensen iets te leren, voor een klas te staan en in een team te werken maar met deze aspecten en passie voor de dans helpen Samantha, Yvonne en de rest van het team je met de rest!


De opleiding is opgebouwd in zelfstudie uren en contacturen. Tijdens de zelfstudie uren leer je theorie en oefen je losse elementen en tijdens de contacturen help je mee tijdens de lessen en kijk je mee. Per week kom je dan op 3 zelfstudie uren en 4 contacturen. Heb je behoefte aan meer les om je eigen skills te beoefenen, dan kan je ook op meerdere dagen lessen volgen.


Heb je altijd al van je hobby je werk willen maken, kijk je uit naar een carrière switch, wil je er een leuke bijbaan bij of wil je gewoon net als ik goed leren dansen! Kom dan eens kijken bij U Can Dance :D Ook als je geen docent wil worden maar een liefde hebt voor latin dans of gewoon nieuwsgierig bent naar deze geweldige dans 😊79 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Yvette Eersel
Yvette Eersel
Aug 23, 2022

Bijzonder verhaal en mooi en levendig geschreven🥰

Like
bottom of page