KVK nummer:  71082727

BTW nummer: NL858572448B01

Bankrekeningnummer: NL12KNAB0257216820

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

Salsa les in Almere

U Can Dance staat voor Salsa beleven en van Salsa genieten, jezelf kunnen zijn, leuke nieuwe mensen ontmoeten, je zelf en je dans ontwikkelen en dat alles in een gezellige, maar vooral ontspannen sfeer. 

En… of je nu mét of zonder partner bij ons komt dansen in Almere, iedereen is welkom en wij proberen ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk een gelijke verdeling is van de heren en de dames.

Salsa les in Almere

Woon je in Almere of omgeving en wil je graag leren dansen?

Geef je dan op voor een Salsa en of Bachata dansles in Almere bij de dansschool U Can Dance.

Voordelen van Salsa dansen

Dat Salsa dansen leuk is, moge duidelijk zijn. Maar het is veel meer dan dat. Dansen vormt voor veel onderdelen in het leven een verrijking. Wist je dat dansen veel psychologische  en lichamelijke voordelen heeft? Heb je al geprofiteerd van alles wat dansen je te bieden heeft? we  zettende psychologische en lichamelijke voordelen van Salsa dansen op een rijtje en we geven je krachtige redenen om vandaag nog met je voeten, lijf en geest te bewegen op Salsa muziek.

1. Het verbetert je zelfrespect

Salsa les stelt ons in staat ons lichaam, onze geest en onze ziel te verenigen, waardoor we beter in verbinding staan met onszelf. Het genereert tevens meer zelfvertrouwen en vertrouwen in anderen, dit doordat we oefenen met danspartners. Door remmingen los te laten en onze creativiteit de dansvloer op te laten gaan, openen we deuren in onszelf zodat we iets meer van onszelf kunnen houden. Door vaker te dansen zal je tevredener worden en meer op de voorgrond durven te trainen. Daarbij leer je door samen te dansen meer respect te hebben voor elkaar en je grenzen beter aan te geven.

2. Het vermindert stress.

Heb je een drukke baan, hectisch privéleven of een stressvolle opleiding? Het zal je verbazen hoe relaxed een avondje Salsa dansen je kan maken. Salsa dansen is een anti-stressmiddel. Als je danst wordt er endorfine aangemaakt. Een stofje dat ervoor zorgt dat je je blij en gelukkig gaat voelen. Daarbij neemt het stresshormoon cortisol tijdens het dansen af. Muziek speelt hierbij een grote rol. Doordat je zo gefocust bent op het ritme van de muziek heb je geen tijd om stil te staan bij problemen. Oftewel, door vaak te dansen zal je meer ontspannen en gelukkiger worden.

 

3. Je wordt er gelukkig van.

Door de Salsa dans kunnen we emoties uiten waarvan we ons misschien niet eens bewust zijn. Het bevrijdt ons van de lasten die we dragen. Het geeft ons de gelegenheid om onszelf te leren kennen door middel van een andere taal.Als je danst, is je geest vrij om al je problemen te vergeten en zich te concentreren op beweging. Dansen zorgt er ook voor dat er dopamine en serotonine vrijkomt, chemicaliën die stress verminderen en gevoelens van geluk vergroten. Veel studies ondersteunen de hypothese dat dansen fysieke pijn kan verlichten, zoals hoofdpijn en rugpijn. Het kan ook sommige symptomen van depressie verminderen.

 

4. Je sociale leven krijgt een boost.

Salsadansen is een van de meest sociale sporten. Je doet het met z’n tweeën en wisselt ook nog eens continu van partner. Zo kom je met veel mensen in contact. Salsa dansen verenigt mensen van alle leeftijden en geeft mensen, ongeacht waar ze vandaan komen, een gemeenschappelijke taal. Het brengt vooral mensen met verschillende smaken en persoonlijkheden bij elkaar, en verenigt ze door middel van muziek en ritme.

 

5. Je hersenen profiteren ervan.

Tijdens het dansen moet je de muziek volgen, nadenken over je bewegingen, razendsnel reageren op je partner, denken aan je houding, styling toepassen, rekening houden met de dansers om je heen, enzovoort. Oftewel: je hersenen draaien overuren. En wat dacht je van planning, ruimtelijke inschatting en emotie? Om nog niet te beginnen over je geheugen (want hoe kun je anders je pas geleerde figuurtjes herinneren?). Door deze hersenfuncties te trainen, optimaliseren ze. Kortom, dansen is een enorme oppepper voor je brains. 

Een onderzoek uitgevoerd door M. Joe Verghese (2003) toonde aan dat dansen een positieve invloed heeft op de neurale synapsen, waardoor het verlies van volume in de hippocampus, dat van nature plaatsvindt als onderdeel van veroudering, vertraagt. Het helpt de hersenen op de lange termijn te beschermen. Deze wetenschapper kwam tevens tot de conclusie dat het het centrale zenuwstelsel en de hersenactiviteit stimuleert.

 

6.Het is goed voor je balans.

Tijdens het Salsa dansen doe je veel uiteenlopende figuren waarbij je continu je gewicht verplaatst en veel draait. Dit verbetert je evenwichtsorgaan en stabiliteit.

7. Je wordt er flexibel van.

Beweging is natuurlijk sowieso goed, maar van een sierlijke sport als Salsa dansen blijf je extra flexibel. 

 

8. Het houdt je lichaam fit en jong.

Door te dansen blijven hart en de bloedvaten soepeler en kunnen ze makkelijker inspanningen aan. De suikerspiegel in het bloed blijft beter onder controle. Bovendien komt het ten goede aan je longcapaciteit. Ten slotte zou het je dankzij vergroting van de hersenactiviteit en -capaciteit ook nog eens kunnen beschermen tegen Alzheimer.

9. Het is goed voor je lichaam.

Salsa dansen is geen sport, zeggen mensen weleens. Grote onzin natuurlijk: dansen is een echte work-out waarmee je je lichaam in vorm kunt houden. Door alle gevarieerde combinaties gebruik je veel verschillende spieren (denk alleen al aan armen, schouders, buik, kuiten en dijen). Je uithoudingsvermogen verbetert en je verbrandt een hoop calorieën. En gezweet wordt er zonder twijfel!

Kortom, genoeg redenen om te gaan dansen. Twijfel je nog steeds? Schrijf je dan eens in voor een proefles bij U Can Dance in Almere

Salsa les bij U Can Dance in Almere

U Can Dance is een gezellige dansschool in Almere voor jong en oud. Tijdens de lessen wordt er uitgebreid aandacht besteed aan musicality, body isolatie, technieken, combinaties en uiteraard een cooling down om de spieren weer tot rust te brengen. Je gaat bij ons weer ontspannen naar buiten na een leuke en inspirerende Salsa les.

De Salsa en Bachata lessen die door U Can Dance worden gegeven zijn op een unieke manier ingericht zodat iedereen de passen snel eigen kan maken. Door een warming up bereiden wij het lichaam voor op de bewegingen die komen gaan en maken wij samen het lichaam soepeler. Vanaf de eerste les helpen wij onze cursisten om zelf al de maat te vinden in de muziek, helaas ontbreekt dit onderdeel bij vele andere Salsa of Bachata dansscholen en hiermee kunnen wij ons dan ook goed onderscheiden van de rest. Bij U Can Dance leer je Salsa en Bachata dansen op de muziek en dat niet alleen tijdens de lessen, maar ook thuis kan je zelf hiermee verder, want als cursist van U Can Dance krijg je GRATIS toegang tot U Can Dance ledenpagina. De U Can Dance ledenpagina is een uitgebreide pagina met filmpjes van de Salsa en Bachata lessen, Musicality gericht op het niveau waarin je les hebt en wat tips & tricks.

Wat is Salsa?

Salsa is een verzamelnaam voor verschillende soorten dansen en ritmes zoals Son, Mambo, Guaguancó, Cha-cha-cha en Danzón, en nog veel meer. Salsadansen kent vele stijlen. Elk land of regio heeft wel zijn eigen stijl. Door globalisering en de onderlinge beïnvloeding van landen en dansscholen vindt er vermenging plaats wat Salsa tot een dansstijl maakt die, mits in de maat gedanst, nooit ‘verkeerd’ is.

 

De dansschool U Can Dance in Almere geeft Salsa les in de LA-stijl, deze stijl is te herkennen aan de ingewikkeld ogende figuren met de armen waarbij de voeten alleen de basispas doen met enkele beperkte varianten.

Om de komst van de verschillende soorten dans stijlen te begrijpen gaan we eerst terug naar de geschiedenis van de Salsa.

​Geschiedenis van de Salsa

Salsa is een zeer populaire dans van Cubaanse oorsprong, die gedanst word op Salsa muziek. De Salsa wordt vaak genoemd met andere latin dansstijlen als de tango en de paso doble. Maar Salsa heeft een hele eigen cultuur, muziek en techniek.

Over het ontstaan van de Salsa zijn er vele verhalen. De een zegt dat het in de jaren 20 is ontstaan, de ander in de jaren 40 en weer een ander meent dat Salsa is ontstaan in de 18de eeuw. Met deze beknopte samenvatting doen we waarschijnlijk velen tekort maar krijg je toch een idee hoe een muziekgenre ontstaat en stilaan wereldwijd verspreid is geraakt.

 

Salsa (het Spaanse woord voor saus) is een verzamelnaam van een pot vol muziekstijlen die hetzelfde basisritme gemeen hebben. Salsa is onder die naam in de jaren ’60 van de vorige eeuw pas bekend geworden als dansmuziek. In Cuba bestonden al veel langer de Son, Mambo, en Guajira als muzieksoorten. De ontmoeting van Cubaanse en Puerto-Ricaanse muziek met bigband jazz in de Latino wijken van New York zorgde voor een enthousiasmerende mix van Latin Music die algemeen Salsa werd genoemd.
Het platenlabel Fania Records in New York en de legendarische supergroep Fania All Stars in de 70er jaren hebben veel aan die bekendheid bijgedragen.

 

De Salsa muziek leunt ook veel op Afrikaanse ritmische invloeden vanuit de zwarte slaven culturen in de Cariben. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de muziek ook populair werd in West-Afrika waar in de jaren 90 de groep Africando met een eigen salsavariant bekend werd.
Vandaag is Salsa wereldmuziek, niet alleen immens populair in het Caribisch gebied, Zuid en Noord Amerika maar ook in Europa en Japan.

De Salsa muziek

Salsa maakt positieve energie in je los en geeft je een heerlijk gevoel van vrolijkheid!

Bij Salsa gaat het niet om de melodie, maar om het ritme. Er wordt gebruik gemaakt van een maat (bar of musical phrase) met 8 tellen. Dat wil zeggen dat er steeds een uniek patroon is dat 8 tellen duurt. Het is géén 2x4 tellen. De instrumentenbezetting is zeer gevarieerd. Van een gitaartje en wat trommels tot een uitgebreid orkest met grote blazerssectie.

Het is de combinatie van drie ritmes die de maat aangeeft:

  • Clave-ritme

  • Tumbao-ritme

  • Montuno-ritme.


Clave-ritme

Het clave-ritme is een asymmetrisch ritme en het meest karakteristiek voor de Salsa (letterlijk de sleutel), waarmee tegelijk het instrument - 2 houten blokjes die op elkaar getikt worden- als het ritmisch patroon bedoeld wordt, wat in alle Salsa muziek doorklinkt. 

Er bestaan verschillende clave-ritmes:

  • 2:3 son-clave: Twee tellen in de eerste halve maat (2·3), en drie tellen in de tweede halve maat (5·6½·8)

2:3 rumba-clave: (2·3) gevolgd door (5·6½·8½)

In theorie geeft het clave-ritme ondubbelzinnig de maat aan, omdat het asymmetrisch is. Bij on 2-salsa is het clave-ritme handig, omdat het een noot geeft op de tweede tel. Bij on 1-Salsa, is het clave-ritme iets minder practisch.

De Clave wordt gecombineerd met de Pulse of Beat, de accenten in het ritme van (2x4) 8 tellen.

Tumbao-ritme

Het tumbao-ritme wordt meestal op conga's gespeeld, drie tellen per halve maat. Met alleen het tumbao-ritme kun je niet de maat achterhalen, maar wel de halve maat.

Montuna-ritme

Het montuna-ritme wordt meestal door een piano of keyboard aangegeven. Dit is meestal het gemakkelijkste instrument om de maat te achterhalen, omdat het accent meestal op de eerste tel ligt.

Als ik achteraf analyseer waarom ik het ritme kon herkennen in een bepaald Salsa nummer, is dat meestal dankzij het accent op de eerste tel van het montuna-ritme.

De eerste tel vinden in Salsa muziek

Het vinden van de eerste tel in de Salsa muziek kan erg lastig zijn in het begin, maar gelukkig zijn er hier een paar leuke trucjes voor.

Allereest is het belangrijk om zo vaak mogelijk actief naar de Salsa muziek te luisteren. Er is een groot verschil tussen Salsa muziek horen en actief naar Salsa muziek luisteren. Actief naar Salsa muziek luisteren wil zeggen dat je met volledige focus naar de Salsa muziek luistert. Daarmee kun je al snel verschillende instrumenten van elkaar onderscheiden, de melodielijn in een Salsa nummer horen en het spel tussen zanger en koor herkennen. Door werkelijk te focussen op het luisteren wordt de kans aanzienlijk vergroot de eerste tel te herkennen. Je zult dan ook merken dat je de maat intuïtief vindt.

Het verschil tussen tel 1 en tel 7 is, dat er op een of andere manier meer nadruk op tel 1 is.

Het begint op tel 1: Een nummer of couplet begint doorgaans op tel 1 - maar niet altijd!

Tumbao: Focus eerst op de tumbao, maar wees je ervan bewust dat de eerste tel direct na de tweede 'zware tel' is, niet op die tel. Nu heb je al 50% kans dat je op de maat bent.

Gebruik de bas. Die tikt meestal onverstoorbaar door op de eerste en de vijfde tel.

 

Door de koebel te horen in combinatie met de andere instrumenten is het stuk makkelijker om de 1e tel te vinden.De voornaamste slagen zitten op 1 en 3. Dat is dan ook meteen de voornaamste reden dat sommigen mensen de 1 voor de 3 verwarren. Door de koebel te horen in combinatie met de andere instrumenten is het stuk makkelijker om de 1e tel te vinden.

 

Mocht je de clave horen in een nummer, begin dan te stappen op de 1e tel van de 3-slag. Ook dan heb je de 1e of de 5e tel gevonden. In combinatie met de andere instrumenten is het vinden van de eerste tel dan een stuk eenvoudiger geworden

De Salsa dans​

Salsa is een verzamelnaam voor verschillende soorten dansen en ritmes zoals Son, Mambo, Guaguancó, Cha-cha-cha en Danzón, en nog veel meer. Salsa dansen kent vele stijlen. Elk land of regio heeft wel zijn eigen Salsa stijl. Door globalisering en de onderlinge beïnvloeding van landen en Salsa dansscholen vindt er vermenging plaats wat Salsa tot een dansstijl maakt die, mits in de maat gedanst, nooit ‘verkeerd’ is.

In grote lijnen vallen twee Salsa danswijzen te onderscheiden:

LA stijle

Een tyisch kenmerk van de LA-stijle Salsa is dat er voor en achterwaarts in een lijn gedanst wordt. LA stijle Salsa dans je in een vierkwartsmaat wat gekenmerkt wordt door het zetten van telkens 3 stappen met een pauze. Oftewel de Salsa bestaat uit 8 tellen (2x4 tellen) waar men van elke 4 tellen 1 tel rust neemt . Omdat de 4e en 8e tel vaak een rust is wordt deze vaak niet geteld bij de cursussen Salsa. Wij tellen tijdens de Salsa lessen 1 2 3 (rust) 5 6 7  (rust). Salsa is geen statische stijl maar legt de nadruk op de beweging, er is geen vaste volgorde waarin er wordt gedanst. De man leidt en bepaalt aan de hand van de Salsa muziek de figuren. Ingewikkeld ogende figuren met de armen zijn typisch voor de Salsa. De voeten doen alleen de basispas met enkele beperkte varianten.

 

Cubaanse Stijl

De Cubaanse stijl Salsa is de oorspronkelijke Salsa stijl uit Cuba die gekenmerkt wordt door behoudendere en minder explosieve figuren. Er wordt vooral ook links-rechts gedanst en de partners draaien in cirkels om elkaar gecombineerd met ‘knoopfiguren’. Karakteristiek is verder het meer lopen en het ‘spelen’ met een grotere nadruk op de ‘pauze’ waardoor het voetenwerk er vaak ingewikkeld uitziet. Verwant aan deze Salsa stijl zijn de Son, Montuno, Danzón, Rumba, Guaguancó en Chá chá chá.

 

Gegevens U Can Dance

Telefoonnummer: 06-23091473

KVK nummer:  71082727

BTW nummer: NL858572448B01

Bankrekeningnummer: NL12KNAB0257216820

Locatie de Glasbak

Lierstraat 21

1312 JZ, Almere Muziekwijk