top of page

Warming up
Heb je je wel eens afgevraagd waarom we altijd een warming up doen voordat we met de lessen beginnen? Mocht je een van de mensen zijn die denken dat ze 5 minuten later kunnen komen omdat de ' echte les' toch pas na de warming up begint, dan is het goed om na te gaan waarom we het doen. Daarnaast ik wil

stil staan bij aspecten die een warming up een goede warming up maken.

Vergroten van het bereik van je spieren Warming-up is een set van oefeningen die als doel hebben de lichaamstemperatuur te verhogen en je spieren soepeler te maken. Ik zal je de uitleg van ingewikkelde fysiologische processen besparen maar het gaat erom dat je spieren in energie voorzien worden zodat je prestatie verbetert en de kans op blessures verminderd wordt. Nu denk je waarschijnlijk: waarom heb je het nodig voor een lesje ontspannen dansen? Vergeet niet dat je spieren tijdens het dansen echt flink belast worden. Het is dus erg belangrijk dat een goede, doelgerichte warming up de spiergroepen stimuleert die je later tijdens het dansen gaat gebruiken. Daarnaast is een adequate warming up zo opgesteld dat de elasticiteit van de spieren stijgt waardoor je " range of motion" stapsgewijs groter wordt en je figuren en dans-/ lichaamshouding steeds mooier en professioneler eruit gaat zien.

Lichaam isolatie Een tweede hele belangrijke criterium van een goede warming up is het aandacht voor de coördinatie en controle over je lichaam. Tijdens het dansen ben je constant bezig met gecontroleerde bewegingen. Nou ja, wellicht niet altijd en niet bij elk vorm van dans maar wel als het gaat om salsa of bachata. Hier loopt het leerproces precies zoals bij het leren van autorijden. Eerst is het erg lastig om tegelijkertijd op de weg te letten, schakelen, koppeling indrukken, sturen en richtingaanwijzers aan te zetten maar met tijd worden al de handelingen geautomatiseerd en dus makkelijker. Zo gaat het ook met de controle van je lichaamsdelen tijdens dansen. Om de dansbewegingen op een juiste manier uit te voeren en de coördinatie te vergroten dient er bij warming up dus focus gericht te worden op de zogenaamde lichaam isolatie. Dat betekent dat je afzonderlijke lichaamsdelen leert te bewegen op een langzame, gecontroleerde manier. Ook hier voor geldt dat de oefeningen afgestemd zijn met figuren die vervolgens tijdens de lessen worden behandeld (op zowel korte als lange termijn).

Muziekkeuze Ik weet niet of het voor iedereen geldt maar voor mij wordt de warming up echt een feestje als er muziek bij komt. De rol van de muziek is veelvoudig . Enerzijds dwingt het om naar de ritme te luisteren wat helpt bekend te raken met de telling. Anderzijds helpt het om je bewegingen bewust en gecontroleerd uit te voeren. Tot slot, een goed gekozen muziek brengt je in de dansstemming en vanaf de eerste noten helpt je te ontspannen.

Algemene tips Zoals met veel dingen, ook voor warming-up geldt dat je de oefeningen moet herhalen om de uitvoering te perfectioneren. Sommige onderdelen, met name de lichaam isolatie, kunnen in het begin lastig zijn. Dat is niet erg, hoe langer en trouwer je de oefeningen doet hoe groter vooruitgang je zult boeken. Oefen dus regelmatig waar het ook kan. Mocht je niet op de les aanwezig kunnen zijn, dan kun je je tijd onder de douche of tijdens je laatste avondrondje met je hond goed hieraan besteden. Daarnaast is het heel belangrijk dat je de oefeningen beheerst uitvoert. Neem je tijd om alles langzaam en gecontroleerd te herhalen. Op deze manier zal de vooruitgang veel sneller verlopen. Tot slot, vergeet niet te genieten. Sluit je ogen, luister naar de muziek en laat de ontspanning over je heen komen. Al met al is dit waar het om gaat tijdens je les...


148 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page