top of page

Vijf, zes, zeven, acht... Dans jij op de maat?

Bijgewerkt op: 25 sep. 2023

Wanneer je samen op de maat danst, zul je merken dat je via de beweging van de dans, een wordt met de muziek. Het geeft je het gevoel dat je zweeft. De maat van de muziek is ook de start van de communicatie tussen jou en jouw danspartner. Kun jij de maat van de muziek al herkennen? En dans je op de maat?


Je kent vast wel iemand die zegt: "ik heb totaal geen gevoel voor ritme'. Sterker nog, misschien ben jij wel diegene die altijd beweert aritmisch te zijn. Herken je dat? Dan hebben we slecht nieuws voor je. Iedereen heeft namelijk van nature een gevoel voor ritme. Uit een studie van deDuke University Medical Center is gebleken dat zelfs pasgeboren baby's ritme in muziek herkennen. Het gevoel voor ritme is dus voor elk mens, ook jij, net zo natuurlijk als ademen. Maar... wanneer je dit niet stimuleert en oefent, kan je gevoel voor ritme weg zakken, waardoor je wellicht nu ervaart dat het je minder makkelijk afgaat.


Ritme van de muziek

Om te kunnen bepalen wat de maat van de muziek is en of je er op danst, is het belangrijk dat je weet wat de maat van de muziek inhoudt. De maat van muziek is het ritme waarop geaccentueerde en niet geaccentueerde delen worden afgewisseld. Elke maat bestaat uit 4 tellen voor muzikanten en 8 tellen voor dansers. Als danser beginnen we te dansen op tel 1. Die kun je herkennen omdat deze iets harder, feller of scheller is dan de andere tellen. Ook klinken de eerste vier tellen in het algemeen is harder dan de laatste vier tellen. De vijf, zes, zeven en acht.


Muzikaliteit ontwikkelen

Omdat je jouw gevoel voor ritme met oefening weer naar boven kunt halen, besteden wij tijdens elke dansles aandacht aan muzikaliteit. Dit onderdeel van de les is erop gericht dat je het ritme van de muziek gaat herkennen aan de hand van verschillende handvatten. Ook leer je op den duur hoe je de muziek kunt vertalen naar een mooi en passend figuur. Dit doen we aan de hand van verschillende oefeningen en trucjes die je kunnen helpen om het ritme van de muziek te leren doorgronden.


Valsspelen

Ok, we geven toe... valsspelen is niet iets om trots op te zijn. Maar wanneer het aankomt op het vinden van de eerste tel, zeggen wij: 'het doel heiligt de middelen'. En daarbij... je hoeft je danspartner niet te vertellen hoe je de '1' hebt gevonden. Dus om het je alvast iets makkelijker te maken, verklappen we een aantal manieren hoe je de eerste tel kunt vinden, wanneer je hem niet hoort.

Herhaling – veel nummers bestaan uit herhaling. Denk bijvoorbeeld aan een piano die steeds dezelfde vier tellen speelt. Zodra je deze herhaling herkent, weet je dus ook wanneer de eerste tel weer begint.

Wijziging in de muziekinstrumenten – muzikanten zijn in veel gevallen voorspelbaar en daar kun jij als danser gebruik van maken. Wanneer er een muziekinstrument wegvalt of erbij komt, vind dit meestal plaats op tel 1.

Een break – muziekstukken hebben vaak ook een break. Een korte pauze in de muziek waarin het ritme (en zang) onderbroken wordt. Na de break beginnen muzikanten altijd weer op tel 1.

Zang – in veel nummers begint de zanger op de eerste tel te zingen. Muzikanten zijn alleen minder voorspelbaar dan je wellicht zou willen, wat betekent dat ze niet altijd starten aan het begin van de maat. Controleer dus altijd nog aan een van de andere trucjes of het echt de eerste tel is.

Hoe meer je naar de muziek luistert, hoe makkelijker het wordt om de eerste tel te vinden. We hebben daarom een nummer voor je uitgezocht waarin zo goed als alle bovenstaande aspecten terugkomen, zodat je het meteen in de praktijk kunt gaan brengen.


Oefening

Luister het nummer en probeer de eerste tel te vinden.

Dansen op de maat van de muziek

Als dansers beginnen we op de eerste tel. Dit is voor beide danspartners het signaal om te beginnen met de basispas. Voor heren betekent dit dat zij met hun linkerbeen als eerste in actie komen. De dames doen precies het tegenovergestelde en starten met hun rechterbeen. Als we bijvoorbeeld kijken naar de basispassen van salsa, dan zien die er op de maat van de muziek als volgt uit:

Oefening

Heb je de basispas onder de knie? Ja, dan komt het volgende onderdeel van de oefening. Namelijk het inzetten van de basispas op de eerste tel. Luister nogmaals goed en probeer de basispas op het juiste moment in te zetten. Vergeet niet het ritme van de muziek te blijven volgen zodat je op de maat blijft dansen.

En heb je de eerste tel kunnen vinden? Is je nog iets opgevallen in de muziek? Ja, laat het ons weten in de reacties op dit artikel.

1.549 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page