top of page

Etiquette op de dansvloer

Bijgewerkt op: 5 okt. 2023

Hoeveel vrije dansavonden en feesten heb jij al bezocht? Naar mate je meer mensen leert kennen en je skills steeds verder ontwikkelen, worden deze avonden alleen maar leuker. Waar je in het begin misschien sporadisch naar een dansfeest gaat, zul je merken dat je steeds vaker op de dansvloer te vinden bent naar mate de tijd verstrijkt. Het werkt echt verslavend. Is het je al opgevallen dat er ongeschreven regels zijn op en naast de dansvloer? Ze worden vaak niet hardop uitgesproken, maar ze zijn er wel degelijk. Benieuwd welke het zijn? In dit artikel vertellen we je precies aan etiquette regels er gelden op de dansvloer.


Hygiëne

Dansen wordt aangemerkt als contactsport omdat je samen en veelal dicht bij elkaar danst. Persoonlijke hygiëne is daarom heel belangrijk. Zweetgeuren of een slechte adem kan de pret al gauw drukken bij jouw danspartner. Neem een lekkere douche en poets je tanden nog een keer voordat je deur uitgaat. Let ook op wat je die dag eet. Vermijd bijvoorbeeld knoflook en andere sterk ruikende etenswaar. Probeer luchtjes niet te maskeren met overmatig gebruik van (sterk ruikende) deodorant, aftershave of parfum. Ook dit kan erg overheersend zijn en als vervelend worden ervaren door je danspartner(s). Neem eventueel een extra shirtje mee en/of een washandje om jezelf tussendoor op te frissen mochten de vele dansjes zijn tol beginnen te eisen 😉.


Houd rekening met je danspartner

Losse, rondzwierende en/of scherpe items (riem, ketting, ring etc.) kunnen je partner bezweren. We raden de leiders ook aan om niets zwaars/scherps (telefoons, sleutels, sigaretten etc.) in je zakken te doen. Doordat dansen een contactsport is, kunnen deze voor blauwe plekken zorgen bij degene waarmee je danst.

Bij dansfeesten krijg je soms ook een stempel op je als teken dat je entreegeld hebt betaald. Laat deze stempel bij voorkeur op je linker pols zetten. Zo voorkom je dat jouw danspartner aan het einde van de avond naar huis gaat met een tijdelijke tatoeage of kleding met inktvlekken.


Op de dansvloer

De leider is verantwoordelijk voor het ‘frame’ waardoor de volger kan volgen. Hierdoor heeft hij/zij niet alleen invloed op de eigen dans, maar kan er ook goed ingespeeld worden op de andere dansparen op de vloer. Zodat eventuele botsingen en mogelijke blessures kunnen worden voorkomen.

Dansen doe je samen. Wanneer je op elkaar inspeelt en de dans aanpast aan de muziek, ontstaat er magie. Merk je als leider dat bepaalde signalen niet of niet juist worden opgevolgd, ga dan geen dingen forceren. Pas je aan op het niveau van jouw danspartner en geef geen (ongevraagde) danslessen. Vergeet ook geen rekening te houden met de beschikbare ruimte op de dansvloer. Is het druk? Houdt je dans dan kleiner en beperk het aantal verplaatsingen.

Heb jij al aardig wat danskilometers op de teller staan? Houd dan rekening met minder gevorderde dansers. Zij hebben minder ervaring, kennis en vaardigheden dan jij om in te spelen op de beperkte ruimte. Wil je elkaar naast het dansen beter leren kennen of moeten jij en je danspartner nodig bijpraten? Leuk, maar verlaat dan even de dansvloer om ruimte te geven aan de paren die wel willen dansen.


Full frontal

Botsen jullie toch per ongeluk tegen een ander paar op, dan dienen beide leiders hun excuses aan te bieden aan hun volgers en aan de andere leider. Het maakt hierbij niet uit wie de fout maakt. Tenslotte zijn beide leiders verantwoordelijk voor de veiligheid van hun volgers en de rest van de dansers op de dansvloer.


Dansen voor je plezier

Dansen doe je voor je plezier. Dus houdt het gezellig en luchtig. Door rekening met elkaar te houden en een grote glimlach op je gezicht kan een leuke avond haast niet meer stuk.

Is je iets opgevallen in dit artikel of wil je iets toevoegen? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

155 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page