top of page
Foto van schrijverU Can Dance

Dansen verbindt mensen en is daarmee de lijm voor onze samenleving

Bijgewerkt op: 25 sep. 2023


Ritmisch beweging zit in ieder mens. Al vanaf onze geboorte. Je hoeft maar naar kleine kinderen te kijken om het bewijs te zien. Zet muziek aan en ze beginnen vanzelf op de maat te bewegen en dat is niet eens cultureel gebonden. Nietzsche zei ooit: 'Zonder muziek zou het leven een vergissing zijn'. Niet onterecht. Wereldwijd wordt er samen gedanst op muziek. Het is een sociale activiteit die veelal wordt uitgevoerd met een danspartner en in grotere gezelschappen. Daarmee is het een belangrijk sociaal aspect in alle culturen.

Gevoel voor ritme

Zet een vrolijk nummer op en de meeste heupen beginnen als vanzelf heen en weer te wiegen. Ook bij kinderen onder een jaar oud zie je dit terug doordat zij ritmisch meeklappen en -bewegen op de muziek die zij horen. De bijbehorende hersenactiviteit is ook waargenomen bij baby's tijdens universitaire onderzoeken. Hieruit kan geconcludeerd worden dat ons gevoel voor ritme aangeboren in plaats van aangeleerd is. Uit ontwikkelingsliteratuur kan worden opgemaakt dat iedereen kan dansen, mits je het (graag genoeg) wilt.

Inclusief

Samen dansen gebeurt overal ter wereld en in alle lagen van de bevolking. Van vuilnisman tot bankdirecteur. Van hippe twintiger tot ervaren zeventiger... Je komt ze allemaal tegen op de dansvloer. En dat maakt dansen zo bijzonder. Op de dansvloer lijken alle 'verschillen' verdwenen en maken leeftijd, postuur, cultuur, religie, seksuele geaardheid etc. niet meer uit. Een magisch fenomeen wat hopelijk ooit een weerspiegeling zal zijn van onze maatschappij. Maar hoe komt het dat we ons op de dansvloer wel verbonden voelen met elkaar?

Dansen verbindt mensen

Diezelfde vraag stelde Dr. Bronwyn Tarr hardop en besloot er onderzoek naar te doen. "Over de hele wereld wordt er gedanst en muziek gemaakt: het ziet er iets anders uit en het wordt op diverse manieren gebruikt in verschillende culturen, maar het bestaat overal. Er is een veronderstelling dat het samenkomen om te dansen en naar muziek te luisteren hormonen stimuleert die zijn opgebouwd uit geluk-stofjes."

Muziek is een universele taal die vrijwel iedereen waardeert, begrijpt en voelt. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen uit verschillende culturen emotioneel op dezelfde manier reageren op verschillende soorten muziek. Ook al verstaan we elkaar niet, kunnen we via muziek energie en emoties uitwisselen. Maar dat is nog niet alles. Wanneer we samen dansen gaan we elkaar ook liever vinden. Zo is gebleken dat mensen die in hetzelfde ritme tikken met hun vingers, heen en weer wiegen, of simpele armbewegingen maken daarna socialer gedrag vertonen. Ze vinden elkaar aardiger. Hebben meer vertrouwen in elkaar en zijn bereid elkaar te helpen. Synchroon bewegen zorgt er dus voor dat we meer betrokken zijn bij elkaar. Zo ervaren we dat dansen verbindt.

Dans is voor iedereen

"Ik ben enkele jaren geleden met dansen begonnen en had toen geen idee dat ik er zoveel plezier uit zou halen. Dat komt niet alleen omdat het leuk is wanneer het lukt om iets nieuws uit te voeren. Maar vooral omdat je veel nieuwe mensen ontmoet uit allerlei pluimage. Alle culturen, leeftijden etc. komen bij elkaar om samen te genieten van muziek en een mooie dans neer te zetten. Het is net magie. Zo gebeurt het ook regelmatig dat we op onze dansschool dames- en herenkoppels op de dansvloer hebben staan. Ik vind dat prachtig om te zien en om daar onderdeel van te mogen zijn" vertelt Shanna, cursist bij U Can Dance.


Die ervaring onderstreept Samantha, mede-oprichtster van U Can Dance. "Wij geloven erin dat iedereen die wil (leren) dansen, kan dansen. En je ziet, deze filosofie wordt onderstreept door de wetenschap. Daarnaast blijkt keer op keer dat dansen mensen samenbrengt ongeacht leeftijd, cultuur, afkomst, geloof et cetera. Zoiets moois moet in onze ogen altijd voor iedereen toegankelijk zijn én blijven."


Keuze vrij bij mij

Ons gedachtengoed sluit naadloos aan op die van de Stichting Keuze vrij bij mij. Die streeft naar een open samenleving waarin niemand wordt uit- of buitengesloten. Daarom doen wij mee aan de verbindingstour van de Stichting. Dit was een groot succes.


Ben je een ondernemer of dienstverlener en wil je gelijkgestemden ontmoeten? Wil je bijdragen aan een samenleving zonder uitsluiting én je zakelijk netwerk uitbreiden?

Meld je dan aan https://keuzevrijbijmij.nl/tour/ (er zijn maar een beperkt aantal plekken beschikbaar).


180 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page