Dansen is veel meer dan bewegen op muziek.

Dit artikel is heel anders opgezet dan dat jullie van ons gewend zijn. Dit keer deelt Alina haar verhaal met jullie. Alina is recentelijk bij ons dansles gaan volgen en is razend enthousiast. Door middel van dit artikel wil ze haar ervaring met jullie delen.


En daar zat ik… op het werk gefrustreerd omdat anderen niet doen wat wij afgesproken hebben. Omdat hierdoor mijn project een vertraging oploopt en omdat ik mijn deadline niet zal halen. Ken je de gedachte: “als je het zelf niet doet, wordt het niet goed gedaan”? Ik heb het inmiddels in mijn hoofd duizenden keren herhaalt. Uiteindelijk viel het uiteraard allemaal mee maar de stress die hierbij kwam kijken was enorm. En dan door naar het volgende project en weer hetzelfde liedje…


De omslag

Ik heb besloten dat hier echt een verandering in moet komen. Als ik maar leer loslaten, meer vertrouwen in anderen heb en minder de neiging heb om constant ‘in control’ te zijn dan zal het me flink wat stress schelen. Nou ja, maar hoe doe ik het? En ook nog op een leuke manier? Het idee om te gaan leren dansen was heel snel bij mij opgekomen. Het liefst wilde ik een Latin dans proberen want hier moet je, volgens mij, echt leren loslaten en ontspannen.


Leren loslaten

Ik was nooit een goede danser geweest en de enige move die ik kon doen was “ shake the dice”, daarnaast kende ik niemand in de groep dus de drempel was vrij hoog om met de lessen te beginnen. Vanaf het eerste moment heb ik geen spijt gehad van mijn beslissing. De school is hartstikke gezellig en de docenten en medecursisten zijn ongekend aardig. Met de eerste muzieknoten wist ik al dat dit me meer gaat opleveren dan ik heb verwacht. Ten eerste, heb ik alle controle van wat er op de dansvloer gebeurt aan mijn danspartner moeten overlaten. Hier ben ik niet in de lead, hier moet ik mijn danspartner volgen. Ik heb niet alleen geleerd hoe ik dat moet doen maar ook (of met name) hoe ik de lichaamstaal van mijn danspartner moet lezen en daarop adequaat acteren. Ik moet eerlijk toegeven dat in het begin dit onderdeel vrij lastig was voor mij. Na een paar maanden lessen en goede sturing van mijn docenten heb ik tot mijn grote verbazing ontdekt dat ik het heerlijk vind om even de controle uit handen te geven, volledig op mijn danspartner te vertrouwen en hem te laten beslissen wat er gaat komen.


Een andere wereld

En er is nog meer dan dat! De muziek. De prachtige muziek van Bachata en/of Salsa voel je in je hele lichaam. Je hoort de eerste melodie en je bent ineens ergens ver weg waar de zon schijnt, zeegolven breken op een straal wit strand en waar overheerlijke tropische cocktail op je staat te wachten. Je voel zelfs bijna een warm bries op je gezicht. De dans en muziek geven je niet alleen het gevoel van vrijheid maar ook het gevoel van geluk. Je vergeet even alle dagelijkse issues, er zijn geen enkele andere gedachtes in je hoofd dan de muziek en beweging…. Je hoofd is leeg…. Perfect na een lange dag. Ongeacht of je een beginnende of gevorderde danser bent, je lichaam begint bijna vanzelf te bewegen met de zonnige ritmes en je voelt een golf van ontspanning.


Meer dan leren bewegen

De danslessen hebben me zo veel meer opgeleverd dan ik ooit had kunnen verwachten. In een korte tijd heb ik leren de behoefte aan controle loslaten en een ander het te laten overnemen. In iets wat in eerste instantie puur bedoeld was als een persoonlijk ontwikkeling heb ik iets gevonden wat zo veel moois in mijn leven brengt. Ik kan de vaardigheden perfect in mijn werk toepassen maar het meest belangrijke is dat ik in de dans elke keer weer de ultieme vorm van actieve ontspanning vindt. Want dans houdt je zeker actief. Net zoals met alle andere dingen, wil je het goed leren dan moet hier wat tijd en energie in stoppen. Maar, zoals ik al zei, het leerproces geeft je voornamelijk zeeën aan positieve energie. De mooiste hieraan is dat je het kunt doen in je eigen tempo. Voor degenen die iets te vaak Dirty Dancing hebben gezien (zoals ik) en denken dat je binnen 3 weken de slotdans van het vakantieseizoen kunt doen, heb ik een tip: Oefening baart kunst. Er leiden meerdere wegen naar succes toe en er zijn altijd passende leermogelijkheden voor iedereen (zie onze vorige blog). Ik hoop dat we elkaar tijdens de lessen gaan treffen en samen van de muziek gaan genieten. Tot snel!


95 keer bekeken

Adres: Redactiestraat 10, 1321 NL, Almere 

KVK nummer:  71082727

BTW nummer: NL858572448B01

Bankrekeningnummer: NL12KNAB0257216820

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle