Bachata les in Almere

U Can Dance geeft laagdrempelige Salsa- en Bachata les op ieder niveau

waar plezier en individuele aandacht voorop staan.

Bachata dansen in Almere

Woon je in Almere en wil je graag Bachata leren dansen?

U Can Dance geeft Bachata les in Almere Muziekwijk en in Almere Haven, bekijk ons actuele lesrooster om een geschikt moment te vinden om gezellig met ons mee te doen.

Wat is Bachata?

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten stijlen Bachata: Bachata Dominicana, Bachata Authentica, Bachata Romantica, Bachata Moderna en Bachata Sensual. Om de komst van de verschillende soorten dans stijlen te begrijpen gaan we eerst terug naar de geschiedenis van de Bachata.

Geschiedenis van de Bachata

Bachata is in de eerste plaats een romantisch muziekgenre uit de Dominicaanse Republiek, die is ontstaan op de Dominicaanse Republiek vroeg in de twintigste eeuw. De muziek werd echter pas jaren later op waarde geschat. Vooral de bewoners van het Dominicaanse platteland speelden Bachata muziek, waardoor het genre al snel geassocieerd werd met armoede, de lage arbeidersklasse en luide, dronken feesten. Het overlijden van de Dominicaanse dictator Trojillo in 1961 zorgde voor veranderingen in het leven van de Dominicaanse bevolking. Armoede en werkloosheid heersten vooral op het platteland, waardoor veel plattelandsarbeiders naar de grotere steden trokken. Hier werd het voor hen echter niet makkelijker, ze hadden veel te maken met afwijzing en uitbuiting. Hoewel de Merengue door het gehele land geliefd was, leek dit muziekgenre met zijn vrolijke tonen niet langer gepast. De Bachata (vroeger Amargue genoemd, wat ‘bitterheid’ betekent) met zijn rouwe, sombere teksten kreeg hierdoor steeds meer aanhang. Het was een manier voor de mensen die weinig hadden, om hun frustraties en emoties te uiten.

 

In de steden werd de Bachata veel gespeeld in het nachtleven: in de taverna’s en de bordelen. De teksten gingen dan ook vaak over zaken die zich hier afspeelden: drank, vrouwen, seks, gevechten en de slechte positie van de arme bevolking. Dit zorgde ervoor dat de Bachata allerminst populair bleef bij de rijkere bevolking. De populariteit bij de arme bevolking nam echter enorm toe!

 

De jaren negentig betekenden een revolutie voor de Bachata! Artiesten ruilden de gewone klassieke gitaar (met nylon snaren) in voor een elektrische klassieke gitaar (met stalen snaren) en de middenklasse raakte geïnteresseerd in het muziekgenre, waardoor het zijn slechte naam verloor. Juan Luis Guerra schreef geschiedenis toen hij in 1992 een Grammy won voor zijn album Bachata Rosa. Vandaag de dag zijn veel moderne Bachata artiesten wereldwijd doorgebroken. Deze artiesten – denk aan Prince Royce, Aventura, Romeo Santos, Grupo Extra – lieten hun muziek beïnvloeden door de hiphop en de R&B, daarmee werd een veel groter publiek aangetrokken. Sinds deze ‘moderne Bachata’ de wereld over heeft genomen, komt er gelukkig ook meer waardering voor de klassieke artiesten, zoals Joan Soriano (Vocales de Amor), Luis Vargas (Loco de Amor) en Antony Santos (Ay! Ven).

 

Bachata muziek

De Bachata is een “Latin” muziekstijl.die in vierkwartsmaat wordt gespeeld met een gitaar, een basgitaar, een güira en bongos.

De Bachata is te herkennen door de relatief hoge gitaarmuziek en de nadruk op de vierde tel. Vaak is dat een typisch scherp geluid. De traditionele Bachata band bestaat uit vijf leden. Ten eerste is er de lead gitaar, vaak bespeeld door de zanger van de band. In de traditionele Bachata bands gaat het om de requinto, een kleinere Spaanse klassieke gitaar die wat hogere tonen produceert. In de modernere Bachata bands gaat het vaak om een ‘elektrische klassieke’ gitaar (een klassieke gitaar, maar met stalen snaren). Deze eerste gitaar of lead gitaar is verantwoordelijk voor de melodie van het nummer.

 

Daarnaast is er nog de tweede gitaar of Segunda. Deze is verantwoordelijk voor de akkoorden en vaak moeilijk te horen wanneer je naar een Bachata nummer luistert. Op Youtube is er een filmpje te vinden van een man die de tweede gitaar bespeelt voor het nummer Donte Estan Esos Amigos van El Chaval, het filmpje is te vinden onder "Bachata Guitar - Donde Estan Esos Amigos (segunda)". De derde gitaar is een basgitaar. Deze gitaar speelt zijn noten op de eerste, derde en vierde tel van vierkwartsmaat, maar slaat de tweede tel over.

 

Wat de percussie betreft is er de bongo. De bongo speelt het standaardritme waar meestal Bachata op wordt gedanst: zij-sluit-zij-tik. Tot slot is er de güira . Dit is een metalen cilindervormig instrument waarin gaatjes zijn geperforeerd. Vaak is het gemaakt van een olieblik en wordt het met een hard borsteltje beslagen om het typische güira geluid te creëren.

 

 

De Bachata dans

De Bachata dans werd voor het eerst uitgevoerd op de Dominicaanse republiek. Bachata wordt met een partner gedanst (man met vrouw, soms vrouw met vrouw). Op verschillende plaatsen in de wereld wordt bachata op verschillende manieren gedanst. Er zijn geen strakke regels en het wordt gedanst in een vierkwartsmaat, waarbij de basispas bestaat uit een stap opzij (tel 1), het aansluiten met de andere voet (tel 2), nog een stap opzij (tel 3) en opnieuw aansluiten met de andere voet waarbij geëindigd wordt in een tap (tel 4). De volgende vier tellen wordt deze basispas herhaald, maar dan de andere kant uit, waarbij wordt vertrokken met de voet die op de vierde tel de tap heeft gemaakt. De basispas kan zowel in de klassieke danshouding als in de open houding – waarbij man en vrouw elkaars handen vasthouden – worden gedanst.

 

In grote lijnen vallen drie danswijzen te onderscheiden:

-Dominicaanse stijl

De authentieke Bachata is natuurlijk de Bachata zoals hij op de Dominicaanse Republiek wordt gedanst.

Er wordt gedanst op enige afstand terwijl elkaars handen worden vastgehouden. Vaak worden er veel snelle tussenpasjes gezet. De bewegingen zijn doorgaans spontaan en aangepast aan het specifieke nummer. Draaien worden zelden gemaakt. Complexe combinaties van draaien (zoals bij Salsa) worden nooit gemaakt. De laatste jaren heeft de Dominicaanse dansstijl zich gemengd met reggaetoninvloeden. De Dominicaanse stijl is de meest geavanceerde en creatieve bachata dansstijl. Over het algemeen is de Dominicaanse stijl vooral leuk en ontspannen om te zien, met weinig show elementen en draaien

 

-Bachata Moderna

Als de Bachata in de jaren 90 in hoog tempo de wereld verovert, verandert de oorspronkelijke Bachata stijl onder de invloed van andere dansen zoals de Salsa. De Bachata wordt vooral in Noord Amerika en Europa in een meer zijwaartse beweging gedanst. Een manier van dansen waarbij het enerzijds gemakkelijker wordt om een eenvoudige basispas aan te leren met een “1,2,3, tik” , anderzijds omdat er vanuit een zijwaartse beweging gemakkelijker draaipatronen en dips toe te passen zijn. De Bachata Moderna representeert de volgende evolutie van de Bachata dans. Naarmate de Bachata populairder werd bij goede dansers, ontstond ook de vraag naar ingewikkeldere figuren, patronen en draaien, wat resulteerde in de Bachata Moderna.

 

-Bachata Sensual

Deze stijl wordt vooral gekenmerkt door het gebruik van zowel elementen uit de Bachata Authentica als uit de Bachata Moderna en voegt daar vooral circulaire bewegingen en bodywaves aan toe. Tevens wordt er bij deze stijl gebruik gemaakt van body isolations en dips & tricks.